Javier Cercas

Haberi sosyal medyada paylaşın!

ÖNDER BALIKÇI

İspanya’nın en çok okunan yazarı Javier Cercas’ın son kitabı “Karanlıkların Hükümdarı”nı bir solukta okudum. Kitapta, “Sivil savaş ve Franco’nun izleri” anlatılıyor.

Cercas, bu eseri hakkında, “Yazdığım en kişisel kitap oldu. Hatta bu kitabı, yazar olmadan önce de yazmak isterdim” derken, kitaplarımda, bugünün diktatörlüğü ile mücadele ediyorum” değerlendirmesini yapıyor.

Cercas’ın, daha önceki kitapları olan “Sahtekâr” ve “Kiracı”yı da okumuş ve çok beğenmiştim. Hele hele “Sahtekâr”ı…

Bugün sizlere, Javier Cercas’ın ilginç değerlendirmelerini sunmak istiyorum.

Cercas için her zaman umut vardır. “İki karanlık arasında bir ışık vardır” diyor.

Hoşgörünün güçlü bir eylem olup, kesinlikle zayıflık anlamına gelmediğine işaret eden Cercas’a göre insanlık, tolerans olmadığı için yüzyıllarca birbirini öldürdü.

GEÇMİŞ VE GELECEK

Cercas’ın “geçmiş”e ilişkin düşünceleri ise şöyle:

“Geçmiş geçmez, devam eder. Geçmiş, asla geçmiş değildir. Geçmiş, aslında bugünün de bir parçasıdır. Geçmişi bugünden ayıramazsınız. Kendimizi ve bugünü anlamak için geçmişi bilmemiz gerekir. Eğer geçmişi anlamazsak, o kötü miras bizi yönetir. Tarih, aynı şekilde tekerrür etmez. Farklı maskelerle tekrar eder. Eğer kötü geçmişimizi tanırsak onu yönetebiliriz. Ama bunu yapmazsak o bizi yönetir ve üst üste, defalarca aynı hatayı tekrarlarız.”

HEPİMİZ KÜÇÜK SAHTEKÂRLARIZ

Yaşamımız sırasında hepimizin büyük-küçük sahtekârlıklarla kendisine çıkar sağlama peşinde olduğunun da altını çiziyor, İspanyol yazar Javier Cercas.

Bu konudaki düşüncelerini de “Sahtekâr” isimli kitabında şöyle yansıtıyor:

“Geleceği inşa etmek için geçmişini değiştiren insanlar çoktur. Ne zaman rejim değişse bunu yaparlar. Bunlar çıkarcı, gözü yükseklerde, gözü doymaz insanlardır. Kişisel olarak ilerlemek için her şeyi yaparlar. Bizler de küçük sahtekârlarız. İnsanların büyük kısmı böyle. Ben buna inanıyorum. Sosyal yaşamın bir bölümü sahtekârlık…”

Hitler, “Kavgam”da, “Kitlelerin, yalanın küçüğünden çok büyüğünün kurbanı olduğuna dikkati çekerek, “Yalanı bir kez söylerseniz bir kişi inanır, sürekli söylerseniz herkes inanır” diyor.

EDEBİYAT ANLAMAK İÇİN YARARLIDIR

Cercas’ın, edebiyat konusundaki düşünceleri ise şöyle:

“Edebiyat, anlamak için yararlıdır. Edebiyat, yararlı olmak istediğinde propagandaya dönüşür. İnsan ruhunu besleyip zenginleştiren çok önemli bir kaynaktır, edebiyat.”

Bir Atatürk hayranı olan Cercas, “Atatürk, büyüleyici bir kişilik” değerlendirmesinde bulunuyor.

Siyaset hakkında da önemli düşünceleri var, Cercas’ın. Bu konuda, siyaset ile ahlakı da özenle ayırarak, “Siyasi haklılık başka, ahlaki haklılık başka” nitelemesini yapıyor.

İspanyol yazar Cercas’ın “Karanlıkların Hükümdarı”, “Sahtekâr” ve “Kiracı” isimli kitaplarını mutlaka okuyun.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir