“Mor soğan”ın öyküsü

Haberi sosyal medyada paylaşın!

Kapıdağ “Mor Soğanı”nda bu yıl yaklaşık 2 bin 500 tonluk hasat bekleniyor.

Erdek Ticaret Odası’nın önceki başkanı mimar Özlem Sarı’nın girişimleri sonucunda, 2014 yılında, dokuz kadın tarafından kurulan “Bereketli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”nden önce “balık soğanı” olarak da bilinen “mor soğan”, Erdek’e bağlı Ballıpınar, Doğanlar, Ormanlı, Şahinburgaz ve Turan köylerinde üretilmeye çalışılıyordu. Ancak bu beş köyün yıllık rekoltesi bin tonu bile bulmuyor ve bu özel soğan para etmiyordu. Buna bağlı olarak soğan ekiminden vazgeçen Şahinburgaz ve Turanlar, ağırlığı tamamen turizme vermişlerdi.

2014 yılında, Erdek’te “Bereketli Eller Kooperatifi”nin hizmete girmesi ve “mor soğan”a “coğrafi işaret” alınmasının ardından özellikle Ballıpınar’da “mor soğan” ekimi ayrı bir canlılık kazandı. Daha önceki yıllarda kilosu 1 liranın altına kadar düşen Kapıdağ mor soğanının kilosu bugün 7,5 liraya yükselmiş bulunuyor. Buna paralel şekilde, Doğanlar ve Ormanlı mahallelerinde de mor soğan üretimi artış gösterdi. Soğan üretimi, her yıl 300 ton artmaya başladı. Halen Ballıpınar ağırlıklı olmak üzere üç Kapıdağ köyünün yıllık mor soğan üretimi yaklaşık 2 bin 500 tonu bulurken, hasadın ardından bir ay içinde üreticinin elinde soğan kalmıyor. Çünkü soğanlar, “Bereketli Eller Üretim Kooperatifi” tarafından başta Metro olmak üzere büyük market zincirlerine satılıyor.

Nereden nereye?

Bu yazı, tarihe karışmak üzereyken 5 yıl içinde büyük bir ivme yakalayan “mor soğan”ın inanılmaz gerçek öyküsüdür.
Bu başarı öyküsünü yazan Erdek Ticaret Odası’nın önceki başkanı mimar Özlem Sarı ve onun kurduğu “Bereketli Eller Kooperatifi” sizce kutlanmayı hak etmiyor mu?

Yazar: ​ÖNDER BALIKÇI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir