Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 88. yıl dönümünde kadın haklarına dikkat çeken Av. Neşe Fıçıcı gündemi değerlendirerek “Günümüzde kadınlar seçme seçilme hakkını bırakın kendi yaşamlarının mücadelesini veriyor.” dedi.
Bandırma Gazeteciler Cemiyeti’nin konuğu olan Balıkesir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve DEVA Partisi Bandırma İlçe Teşkilatı Hukuk ve Adalet İşleri Başkanı Av. Neşe Fıçıcı, Atatürk tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 88. yıl dönümünde konuştu.
Fıçıcı, “Bu hak Türk kadınlarına bugün gıpta ile baktığımız medeni ve çağdaş Avrupa ülkelerinden daha önce verilmiş. O zamanlar için bir devrimdir. Ama geldiğimiz noktada fazla bir yol gidemediğimizi düşünüyorum. Hem meclise baktığımızda hem de bakanlıklara baktığımızda kadınlar, temsil olarak daha az sayıda. Günümüzde kadınlar seçme seçilme hakkını bırakın, kendi yaşamlarının mücadelesini veriyor. Evlilik kararı alırken, boşanırken, boşandıktan sonra eski eşi tarafından şiddete maruz kalıyor.” dedi.
Türkiye’de yargı durumunu değerlendiren Fıçıcı “Durum pek parlak değil. Daha önce davaların sonucunu ön görebiliyordum. Ancak yargı siyasallaştı. Adil bağımsız bir yargı sistemi ile ülkenin çoğu sorunu çözülecektir. Toplumun en temelinde sağlam olması gereken konudur.” diye konuştu. Kadına yönelik şiddete değinen Fıçıcı, “ Kadına yönelik şiddet yalnızca fiziki değildir. Kadınlarımızın farkındalığı ne yazık ki az. Fiziki şiddeti normalleştiren kadınlar psikolojik şiddetin farkında varmıyor. Bunu dile getiremeyen birçok mağdur kadın var. Ben hem bir kadın hem de avukat olarak bunu anlayabiliyorum. Kadınlara o kadar fazla roller biçilmiş ki boşanmayı başarısızlık olarak görebiliyorlar. Boşandıktan sonra ekonomik olarak geçinmek zaten işin farklı bir boyutu. Toplumsal baskı da çok fazla dolayısıyla kadınların şiddete de çok fazla maruz kalıyor. ” dedi.
“KADINLAR MECLİSTE, SİYASİ PARTİLERDE, STK’LARDA YER ALMALI”
Kadınların ülke yönetimini konusunda söz hakkına sahip olduğunun altını önlemle çizen Fıçıcı, siyasi partiler, STK’lar gibi kurumlarda kadınların çok daha fazla aktif olması gerektiğini vurguladı. Fıçıcı, “Bir programda kadına şiddet hakkında konuşulurken bunları konuşan insanların 5’i erkek. Kadına şiddeti yine bir erkek savunuyor. İçlerinde kadın yok. Mecliste de böyle. Kadınların sorunlarını kadınlar biliyor ve bu yüzden de doğru temsil edilmesi gerekiyor. Baroda da kadınlar yüzde 50 temsil ediliyor. Bu haklarımız çok önemli.” şeklinde konuştu.
Haber: Belit Pektezel