Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar ve Doç. Dr. Melahat Yıldırım Saçılık, “Geçmişin Mutfağından Gelecekteki Sofralar, Bandırma Yöresinin Gastronomik Mirası” konulu söyleşi gerçekleştirdi.
Santral Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelin açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat yaptı. Konuşmanın ardından Onyedi Eylül Üniversitesi Erdek Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Melahat Yıldırım Saçılık, Bandırma’nın genel olarak göç çekim alanı ve çeşitli kültürlerin buluştuğu kozmopolit bir yerleşim biri olduğuna dikkat çekerek “Yerel mutfaklar destinasyonun soyut mirasının bir dışavurumu olmakta ve bu ürünü tüketen turistler otantik kültürel bir deneyim yaşamaktadır. Hatta bazen bu otantik lezzetin başka bir yerde tadılması olanağı bulunmadığından, yapılan turistlik gezinin tek ya da öncelikli amacı bu eşsiz yöresel yemek kültürü ile tanışmak olmaktadır. Bandırma’da yöresinin en beri oturanlar Manavlar ve Yörükler Kırım’dan göç yoluyla gelen Tatarlar; Balkanlardan göç yoluyla gelen Türk soylu muhacirler, Pomaklar, Arnavutlar ve Kafkasya’dan göç yoluyla gelen Çerkezler ve Gürcüler ve Nogaylar uyum içinde birlikte yaşamaktadır.” dedi.
Panelin bir diğer konuğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ve Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı’nda doçentlik yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar ise yaptığı akademik çalışmalar ile Çerkez tüketicilerin mutfak kültürleri ile yemek tüketim alışkanlıklarına yönelik davranışları hakkında bilgi verdi. Etkinlik bitiminde gelen dinleyicilere tatlı ikram edildi.
Haber: Belit PEKTEZEL