Şehit Mehmet Günenç Lisesi(ŞMG), Bandırma’nın ilk ve en eski lisesidir. 1951 yılının 22 Nisan’ını 23 Nisan’a bağlayan gecede, Kore’de şehit düşen Bandırmalı Şehit Mehmet Günenç’in ismini taşıyan lise, binlerce mezun verdi. Bu okulumuzdan mezun olanlar, ülkemizin önemli makamlarında görevler aldılar, mesleklerinde büyük başarılar elde ettiler.
Şehit Mehmet Günenç Lisesi’nden mezun olanlar, unutulmaz anıların da sahipleridirler, aynı zamanda. Bu okulun çatısı altında nice saygın ve unutulmaz öğretmenler görev üstlendiler. Muammer Akgül, Tahsin Çizenel, Haşim Nezihi Okay, Münevver Yardımsever, Şahver Zeybek, Kemal Göknur, İzzettin Arıcalı, Emin Karabulut,
Mürvet Tekeli, Mehmet Akbaş, Mazhar Çevik, Peyman Kırımlıgil, Halil Şekerci, Selma Barış, Özay Şenyüz…. Yüzlerce unutulmaz öğretmen…
LİSENİN KURULUŞU
Artık aramızda bulunmayan Avni Kocaman, lisenin kuruluş aşamasını şöyle anlatmıştı:
1953 yılında, Mustafa Evyapan’ın belediye başkanlığı döneminde, ‘Bandırma’yı Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’nin ikinci başkanlığını yürütüyordum. O yıllarda, Bandırma’da lise olmadığından, 350 kapasiteli ortaokuldan mezun olan çocuklardan ailesinin olanakları yerinde bulunanlar, İstanbul, Bursa ve Balıkesir’deki liselere gidiyorlar, diğerleri ise öğrenimlerine son vermek zorunda kalıyorlardı. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak, Şehit Mehmet Günenç Lisesi’nin(ŞMG) birinci sınıfını, İnönü Caddesi üzerinde, şu andaki BİM alışveriş merkezinin bulunduğu yerde açtık. Ardından yer yetersiz kalınca, eski iskeledeki, belediyeye ait binaya geçerek, liseyi altı sınıflı duruma getirdik. Özel statüde açtığımız lisenin ilk iki yılı bu statüde sürerken, okulun tek kadrolu öğretmeni, Lapseki’den getirdiğimiz Fransızca öğretmeni Muammer Akgül’dü. Diğer öğretmenlerimiz, Bandırma’daki ortaokuldan, derslere ücretli olarak giriyorlardı. İlk iki yılı özel statüde geçen Şehit Mehmet Günenç Lisesi’ni, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettik. Okulun açılış kurdelesini, ‘Bandırma’yı Kalkındırma Derneği’nin ikinci başkanı olarak ben kestim. Derneğimizin yönetim kurulunda benimle birlikte Fevzi Başak, Hasan Kuşçu, Hüseyin Gül ve Mahmut Usta da görev yapıyordu. Okulumuzun ilk müdürü ise Kimya Yüksek Mühendisi Kemal Göknur’du. Göknur, daha sonra okulda müdürlük yaptığı gibi kimya derslerine de girmişti. Dönemin Bandırma Kaymakamı ise Latif Evrensel’di.
Avni Kocaman, Şehit Mehmet Günenç Lisesi’nin özel statüde açılması için çalışmaların yapıldığı dönemde, kamyon lastiği satın alanlardan, okulun yapımına katkı için 50’şer lira bağış sağlandığını, 1965 yılında ise hizmete açılan yeni lise binasının sinema biletlerinden alınan 25’er kuruşlarla gerçekleştirildiğinin özellikle altını çizmişti.
Şimdiki ismi Şehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi olan Bandırma’nın bu en eski lisesi, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından bu yana “Liseler Vadisi”nde yer alıyor.
Yazar: Önder Balıkçı