DEPREM BELEDİYE MECLİSİNDE

Haberi sosyal medyada paylaşın!

Erdem ÖZCAN

Bandırma Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısında gündemin tamamı depremdi. Toplantıda Bandırma’nın depremselliği, yapı stoku ve kentte deprem afeti öncelikli alınacak önlemler ile ilgili çalışmalar görüşüldü.

İstanbul, İzmir ve Bursa gibi çok önemli İllere çok yakın olan Bandırma; limanıyla, kara, deniz, hava ve tren yolu ulaşımıyla kuzeyden güneyden fay hatlarıyla çevrili Marmara Bölgesi’nin önemli bir ilçesiydi.

Onun için de alınacak kararlar önemliydi. Başkan Av. Tolga Tosun 3 saat kadar süren meclis toplantısının bir yerinde ilginç bir konuya temas etti. Kolon kesilmeleriyle şikâyetlerin aslı olmadığını söyledi ki bu sevindiriciydi; çünkü 350 kadar kolon kesildiği ihbarları olmuş ama aslı çıkmamış.

Ne meraklıyız emin olmadan asılsız ihbarlarda bulunmaya… Bu durumda ne oluyor; yetkililer boşu boşuna meşgul edilmiş oluyor..Belediye Meclisi’nin tarihi bir sorumluğu olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Bandırma’da 85 toplanma merkezi olduğunu söyledi ama 4 de barınma alanı olduğu belirtilmedi. Ancak alt yapılarının hazırlanacağını söylemesi olumluydu. Bunun için bugünden hazırlıklara başlanılması gerekir.

Allah ihtiyaç göstermesin ama Meclis ve Encümen kararına göre 85 toplanma alanlarından başka diğer 4 afet barınma alanı şöyle; 100 YIL MAHALLESİ 1538 Sokak Park Alanı 1605 – 1546 Sokak Kesişimi Park Alanı …17 EYLÜL MAHALLESİ Cin Çukuru – Eski Stadyum Mevkii. Kapalı Pazar Yeri ve Yaşam Alanı …

600 EVLER MAHALLESİ 1220 – 1609 Sokak Kesişimi. Sipahi Sokak – Sakarya Caddesi Kesişimi

Kısa zamanda bu önemli afet barınma alanlarının alt yapıları tamamlanmalı ve yerleri acele ilan edilmeli. Deprem “geliyorum” demez “geldim “ der; biz de hazırlıklarımızı önceden almalıyız. Önüme gelen kim varsa soruyorum, hemen kimse bu yerleri bilmiyor; yalnız şehir merkezindeki eski 17 Eylül Stadyumu akla geliyor fakat az kişi sadece bu yeri söylüyor. Deprem bölgesine giden Belediye Başkanı Av.Tosun ve yetkililer afet birimi kurulacağını ve halkın bilinçlendirileceğini söylediğine göre demek ki önemli çalışmalar olacak demektir.

Belediye Meclisi’nde en etkili çalışması ve işittiğimiz en güzel açıklama denetim firmalarının tek, tek kontrol edileceğiyle ilgiliydi. Şehir Plancısı ve Belediye İmar Komisyonu Üyesi Yalçın Cömert’in yaptığı açıklamaya göre kaçak yapılar ilk şikâyette yıkılacaktı.

Çok güzel ve yapıcı bir karar ama inşallah öyle olur!..

Meclisin deprem konulu toplantısında en merak ettiğim kişi Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Personeli Jeoloji Mühendisi Aynur Aydın idi. Aydın, Bandırma’nın jeolojik yapısı ile ilgili raporu sundu ve kentte imara açılan bölgelerin, geçmişten günümüze jeolojik ve jeoteknik açıdan değerlendirmesini yaptı. Ancak İTÜ raporunu karanlık perdede çok hızlı okuması ilgiyi dağıttı. Kendisinin ne gibi bir çalışmaları oldu sanıyorum bahsetmedi.

Ve deprem Bandırma’da Perşembe günü saat 08.28 de 4.2 hissedildi. Erdek açıkları denizde meydana geldi ve Bandırma’ya yaklaşık 22 kilometre uzakta… Ben de dördüncü katta 1-2 saniye bir an sallaması bile korkuttu. Allah beterinden korusun…

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir