TEMA Vakfı 14-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında doğal varlıkların korunmasına yönelik harekete geçme çağrısında bulundu. Erozyonla mücadelenin devlet politikalarındaki gerekliliğinin altını çizdi.
Konu hakkında konuşan TEMA Vakfı Bandırma İlçe Sorumlusu, Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur:” Dünya İzleme Enstitüsü’nün öngörülerine göre, anakaralar her yıl 24 milyar ton verimli üst toprak kaybetmektedir. Dakikada 10 hektar alan arazi bozunumuna uğramaktadır. Toprak bozunumuna etki eden ana etmenlerin başında su ve rüzgar erozyonu gelmektedir. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) verilerine göre Dünya genelinde her yıl 1,5 milyar insan toprak bozunumundan etkilenmektedir. FAO verilerine göre ise Dünya’daki orman varlığı her yıl ortalama 13 milyon hektar alan azalmaktadır. Türkiye’deki verilere baktığımızda:
Toplam kara yüzeyinin % 86’sı erozyonla karşı karşıyadır. Tarım arazilerinin dörtte üçünde erozyon yaşanmaktadır. Son 20 yılda, esasen yeterli olmayan tarım arazisi miktarı 4 milyon hektar, yani toplam buğday ekim alanının yarısı kadar azalmıştır. Erozyonun önlenmesi ve azalması hedefi bir devlet politikası haline gelmeli ve tüm kesimler Erozyon konusunda detaylı bilgilendirilmelidir.” dedi.
“VERİMLİ TOPRAKLAR, YAŞAM VEREN SU VE TEMİZ BİR HAVA İÇİN GÖNÜLLÜ OLUN”
TEMA Vakfının bir halk hareketi olduğunu vurgulayan Burak Uğur, “Doğa koruma mücadelesinde gönüllülük odaklı bir halk hareketi olan TEMA Vakfı, Erozyonla Mücadele konusunda ülkedeki ilk slogan olan ‘Türkiye Çöl Olmasın’ cümlesi ile yola çıkmıştır. Kurulduğu günden bu yana erozyon ve doğal varlıkların korunması mücadelesinin bir halk hareketi olmasını amaçlayan ve önceliği bu mücadelede gönüllü olacak kişilere ulaşmaya veren TEMA Vakfı, bireyleri çevre sorunlarının çözümünde aktif rol almaya davet ediyor.” dedi.