Kalp cerrahisinde büyük adımlar

Haberi sosyal medyada paylaşın!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tıp Fakültesi’nin Cerrahi Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Tekümit, “Fakülte olarak amacımız hasta sevkini ortadan kaldırmaktır.” dedi.

1989 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Hayrettin Tekümit, Diyarbakır ve Tekirdağ’da mecburi hizmetini tamamlamasının ardından Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi uzmanlığını tamamladı. 2011 yılında Haydarpaşa GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doçentlik eğitimini de tamamlayan Tekümit, sınavlı olarak Bezmialem Tıp Fakültesi’nde doçent olarak kalp damar cerrahisi kliniğinde 6 sene hizmet etti. Nişantaşı Üniversitesi Perfüzyon Meslek Yüksekokulu’nda profesörlük eğitimini alması üzerine yaklaşık bir yıldır Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve Tıp Fakültesi’nin Cerrahi Bilimler Bölüm Başkanı olarak hizmet vermeye devam ediyor.

AFİLİYE HASTANE

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi hakkında konuşan Tekümit, hastanenin şu anda birden fazla üniversite ile afiliye olarak çalıştığını söyleyerek şu şekilde konuştu; “Fakültemizdeki en önemli unsurlardan biri devlet hastanesi ve Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermesidir. Tıp Fakültesi’ne 3 yıldır öğrenci alıyoruz. Bir yıldır üniversite hocaları olarak burada yaklaşık 45-50 kişiyiz. Muhtelif dallarda genel cerrahi, dahiliye, üroloji, anatomi, histoloji, kadın doğum gibi kliniklerde hizmet veriyoruz.” Kalp Damar Cerrahisi’yle ilgili konuşan Tekümit, fakültenin kardiyoloji bünyesi içerisinde daha önce bir anjiyografi laboratuvarı açıldığını, hizmete girebilmesi için de açık kalp cerrahisini gerçekleştirebilecek alt yapı çalışmalarının da tamamlandığını ve personelinin istihdam edildiğini söyledi.

YENİ HEDEF 250 AÇIK KALP AMELİYATI

Tekümit, pandemi sürecinin sıkıntılarından şu şekilde söz etti; “Bu bağlamda 13-14 tane açık kalp ameliyatı hayata geçirilmiş. Pandemi sürecinin araya girmesiyle birlikte bütün Türkiye’de olduğu gibi hastanelerimiz salgına hizmet verme noktasına girince bir takım sınırlamalar gelmesi neticesinde bir inkıtaya uğramış gözüküyor.” Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Profesör Kalp Damar Cerrahı olarak atanan Tekümit, devlet hastanesi bünyesinde istihdam edilen 3 kalp damar cerrahi uzmanı ile birlikte bir yıl içerisinde total olarak 160 civarı açık kalp ameliyatı gerçekleştirdiğini ve yeni hedeflerinin ise bir yılda 250 açık kalp ameliyatı yapabilmek olduğunu ifade etti.

“ÜNİVERSİTE OLDUKTAN SONRA ELİMİZE GEÇEN FIRSATLARI DEĞERLENDİRDİK”

Devlet hastanesi sürecinde atardamar ve toplardamar hastalıklarına yönelik uygulanan medikal, cerrahi ve invaziv radyoloji denilen tedavi metotlarına üniversite olarak hizmet vermeye başlanmasından itibaren devam ettiklerini belirten Tekümit, “Burada özellikli olarak invaziv girişimlerden üniversite olduktan sonra elimize geçen belli fırsatlar var. Bunlardan bir tanesi de tıbbi anlamda evar ya da tevar dediğimiz anevrizma hastalıklarına anju grafiğiyle açık ameliyata gerek duyulmaksızın yapılan girişimler.” dedi.

“KARDİYOLOJİ BÖLÜMÜ ÇALIŞMALARIMIZ OLDUKÇA İYİ NOKTADA”

Kardiyoloji bünyesinde yaptıkları çalışmalarla oldukça iyi noktaya geldiklerini söyleyen Tekümit, çalışmalarını şu şekilde anlattı: “A sınıfı girişimleri hayata geçirmede açık kalp ameliyatları olarak epeyce bir mesafe kaydettik. Sayısal olarak oldukça ciddi bir rakama ulaştık ve bunu arttırma niyetindeyiz. Bu işin yatay boyutunda da dikey boyutunda da farklı ameliyatlar hayata geçirme şansımız oldu. Bunlardan özellikle tip 1 aort diseksiyonu veya stanfort tip a diseksiyonu dediğimiz girişimleri ve asende aort anevrizmalarını hayata geçirebildik. Bunlardan 5 tanesini hayata geçirdik. Derin hipotermik sürkelitör koşullarında hem aort kapağına müdahale, hem asender aorta müdahale gerçekleştirebildik. Bir tane de post and fact nsd girişimi hayata geçirebildik. Bunun ötesinde daha önce yapılmamış bir şekilde burada mital kapak girişimleri hayata geçirebildik.”

“HASTA SEVKİNİ ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ”

Misyonlarının tedaviye ihtiyaç duyan kardiyoloji hastalarının Bandırma dışına sevk etmeksizin Bandırma’da tedavisini yapmak olduklarını önlemle altını çizen Tekümit, “Burada erişkin kalp cerrahisi bağlamında bütün ameliyatları gerçekleştirebilecek personele, medikal cihaz ve saf malzeme alt yapısına sahibiz. Bu konuda gerek hastanemizin başhekimliği gerekse tıp fakültemizin dekanlık ve rektörlüğü tamamen önümüzü açmış durumda. Bu bağlamda bütün amacımız ve maksadımız erişkin kalp cerrahisi konusunda Bandırma’dan hasta sevkini ortadan kaldırmak ve yöre halkına burada üniversite bünyesi içerisinde yapılabilecek bütün erişkin kalp cerrahisi girişimlerini hayata geçirmek.” dedi.

“HAYATA GEÇİRMEK İSTEDİĞİMİZ PLANLARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Belli bir ameliyat sayısına ulaşmalarıyla birlikte invaziv olarak gerçekleştirilen(evar, tevar, tavi) gibi kardiyoloji işlemlerini hayata geçirmek istediklerini belirten Tekümit, “Bu bağlamda üniversitemiz bünyesinde olan 2 tane kardiyolog arkadaşımız var. Onlar da büyük bir heyecanla ve büyük amatör ruhla hareket ediyorlar. Bunları hayata geçirdikten sonraki beklentimiz ise bir ileriki safhada konjenital kalp hastalıklarıyla alakalı olarak bir yapılanma içerisine girmek. Tıp Fakültesi’ne her türlü desteği veren YÖK’e ve Sağlık Bakanlığı’na, eğitim araştırma hastanesi olmamız babında teşekkür ediyorum. Özel olarak Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, Tıp Fakülte’mizin dekanlığı ve üniversitemizin rektörlüğüne hassaten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Haber: Belit PEKTEZEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir