Yiyecek ve içecek sektöründeki esnafın durumuna dikkat çeken Bandırma Lokantacılar ve Esnaf Odası Başkanı Hamit Levent Gürer, “Böyle devam ederse bu sektör batacak.” dedi.
Bandırma Lokantacılar ve Esnaf Odası Başkanı Hamit Levent Gürer, Türkiye genelindeki yiyecek ve içecek sektöründeki artan maliyetler ve zamların küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirtti. Gürer, yaptığı açıklamada, “İthalat artıyor. Her gün mazota zam yapılıyor, üretim bu nedenle azalıyor. Enflasyon yükseliyor. Küçük esnafın bu paraları ödeyebilecek güçleri yok. Çarkın dönmesi lazım. Müşteriyi kaybedersen bir daha getiremezsin.” diyerek sektördeki zorluklara dikkat çekti. Kendi işletmesinden örnek veren Gürer, ürünlere gelen zamları müşterilere yansıtmamaya çalıştıklarını, ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
“YAPILAN ZAMLARI MECBURİYETEN FİYATLARA YANSITIYORUZ”
Türkiye’de yiyecek ve içecek fiyatlarına sürekli zam gelmesi üzerine çeşitli sosyal medya platformlarında örgütlenen birçok kullanıcı, 20-21 Nisan’da restoran ve kafelere gitmeme kararı almıştı. Yapılan Boykotu değerlendiren Gürer, “Bugünlerde yeme içme sektörü sorumlu gibi hedef gösterilmekte ve lokanta ile benzeri işletmelerin boykot edilmesi tehdit altında. Bugünkü bu pahalılığın suçlusu bu kesim değildir. Girdi maliyetlerini her gün yapılan zamları mecburiyetten fiyatlara yansıtma mecburiyetindeyiz.” şeklinde konuşarak, sektörün sorunlarının daha geniş bir çerçevede ele alınması gerektiğini vurguladı.
Son olarak Gürer, sektörün sürdürülebilirliği için çözüm önerileri üzerinden bahsederek “Ülkemiz çiftçilerine ve hayvancılık yapanlara sahip çıkılmaması, akaryakıt zamları ve yanlış tarım politikaları bu sektördeki fiyatlara yansımakta, bu da maalesef fiyatları yükseltmeyi zemin hazırlamaktadır.” şeklinde konuştu.