Bandırma’da sanatın çığlığı: Misya Sanat Grubu

Haberi sosyal medyada paylaşın!

Bandırma’nın sanat sahnesine yeni bir soluk getirmek amacıyla kurulan Misya Sanat Grubu, kentteki sanatın nitelik yönünden geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Remzi Özkara’nın fikriyle 2023 yılının Eylül ayında kurulan Misya Sanat Grubu, gerçek sanatın nabzını tutmaya hazırlanıyor.  Karma resimlerin bulunduğu ilk sergilerini 6 Kasım’da Tunç Başaran Kültür Merkezi’nde açarak eserlerini sanatseverlerle buluşturan grup, kentteki sanat eksikliğine dikkat çekti.

“BANDIRMA‘DA SANAT OLMAYAN UNSURLARI DİLE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Bandırma’da sanat olmayan unsurları dile getirmeyi ve bu konuda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini ifade eden Misya Sanat Grubu Üyesi Nail Yurdusev, “Bandırma’ya sanat olmayan şeyleri duyurmak istiyoruz. Bandırma’da içi boş, sanata benzemeyen, “-mış” gibi yapılan şeyler var. Biraz onları görünür kılmak istiyoruz. Zaten ondan sonra sanatın ne olduğuna dair konuşabileceğimiz bir alan oraya çıkacaktır.” dedi.

Şehirde sanatın güçlendirilmesi ve doğru bir şekilde temsil edilmesi için çaba göstereceklerini söyleyen Yurdusev, “Biz üreterek bunu yapacağız. Biz derdi olan insanlarız. Kavgacı insanlar değiliz ama çatacağımız şeyler olacak. Yolunda gitmeyen bir şey varsa bir bunu dile getireceğiz. Bandırma’da baklavacı dükkanı açar gibi sergi açılıyor. Biz bu işin gerçekte nasıl yapılacağını göstermek gibi bir niyetimiz var. Güçlü olabilmek, sözümüzü geçirebilmek, duyurabilmek, Bandırma’da sanat adına bir karar verilecekse gerekiyorsa merci olmak adına yola çıktık.” dedi.

“BÖLGEYİ VE BÖLGEDEKİ SANATI SAHİPLENMEK İÇİN GRUBUMUZA MİSYA İSMİNİ VERDİK”

Bölgedeki sanatı sahiplenmek amacıyla gruba “Misya” ismini verdiklerini ifade eden Yurdusev, “Antik Çağ’da Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan ismi ve günümüzde yaklaşık olarak Bandırma, Erdek ve Balıkesir çevresine denk gelen bölgenin adı olan Misya, adını bölgenin yerli halkı olan ve ilk olarak Truva Savaşı döneminde Truvalıların müttefikleri arasında bahsi geçen Mysialılardan almıştır. Bu bölgeyi ve bu bölgedeki sanatı sahiplenmek için bu ismi aldık.” dedi. Bölgedeki sanatı köklü bir yerden kucaklamak istediklerinin altını çizen Yurdusev, “Şu an verdiğimiz mücadele de tam da bu insanların zamanında Troya’yı kurtarmak adına verdiği mücadeleye çok benziyor. Tekrar bir savaşın içerisinde olduğumuzu düşünüyoruz.” dedi.

“SANATA DAİR KONUŞMAK VE ÜRETMEK İÇİN BURADAYIZ”

Misya Sanat Grubu’nun bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını belirten Yurdusev, kentteki sanat rekabetinin ötesine geçmeyi amaçladıklarını söyledi. Yurdusev, “Bandırma’da sanat konusunda rekabet ve pazar alanı gibi konular daha ön plandaydı. Biz biraz bunun dışında kalarak hakikaten sanata dair konuşmak, bu yolda üretimler yapmak istedik. Su gibi ihtiyacın olduğunu hissettik ve bir araya geldik. Sanatın yani üst nüvenin oluşması için altta bir şeylerin kaynaması lazım. Ki siz oradan bir şey çıkarın üretin. O yüzden grup dinamiği çok kıymetli.” dedi.

“KENT KÜLTÜRÜNÜ YANSITACAK SANAT SOKAKLARI OLUŞSUN  İSTİYORUZ”

Misya Sanat Grubu olarak Bandırma’nın kent kültürünü yansıtacak alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çeken vurgulayan Yurdusev şu şekilde konuştu:

Kentimize ait anı alanları yok. Bandırma’yı temsil edecek, kent kültürünü yansıtacak alanlar yok. Burada yaşayan insanlar için, gençler için bunlar lazım. Biz istiyoruz ki Bandırma’da sanat sokakları oluşsun. Atölyelerle dolsun taşın, sektör gelişsin. Alternatifler oluşsun. Birbirimizi gelişmeye iten tatlı rekabetler olsun. Şehrimizin atan canlı damarlara ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.

“BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR”

Misya Sanat Grubu üyesi ve Çizgi Sanat Atölyesi Kurucusu Emrah Ergen, grubun disiplinli bir çalışma anlayışına sahip olduğunu ve ortak akılla konu belirleyerek herkesin kendi üslubuna uygun çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.  Esnaf Sanatkarlar Ortaokulu Resim Öğretmeni Bülent Sezgin ise çalışma tekniklerinden bahsederek “Kişisel olarak hepimizin ayrı ayrı tarzı var. Teknik olarak yağlı boya, akrilik, seramik, ebru, baskı çalışıyoruz. Sınırlama koymak bizim işlerimizde zor. Her tekniği deniyoruz. Önemli olan konu birliği. Birlikten güç doğuyor.” dedi.

“İKİNCİ SERGİMİZDE KYZİKOS’U ELE ALACAĞIZ”

Misya Sanat Grubu Üyesi Bandırma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni Münevver Bülbül, Misya Sanat Grubu’nun bölge için çok önemli olan Kyzikos Antik Kenti üzerine bir sergi açacaklarını duyurdu. Bülbül,  “Grubumuzun büyük çoğunluğu görsel sanatlar öğretmenlerinden oluşmakla birlikte, sanatsever arkadaşlarımız da aramıza büyük bir özveriyle katılım sağlıyor. Karma resimlerimizin bulunduğu ilk sergimizi 6 Kasım’da Tunç Başaran Kültür Merkezi’nde açtık. Birkaç toplantı yapıp kararlar aldık. İkinci sergimizin konusunu “Kyzikos” olarak belirledik. Arkadaşlarımızla birlikte müzeyi ziyaret ettik ve sergi için müzede bir çalıştay yapmaya karar verdik.”

Çalıştayın önemine değinen Misya Sanat Grubu üyesi ve Çizgi Sanat Atölyesi Kurucusu Aynur Ergen de “Çalıştayı çok önemsiyoruz. Halka açık olacak. Bu tarz çalıştaylarda halkla iç içe olduğumuzda etkileşim çok yüksek oluyor. 8 Mayıs’ta çalıştayımız var. 18 Mayıs’ta da müzede sergimiz olacak.” şeklinde konuştu.

Haber: Belit Pektezel

One thought on “Bandırma’da sanatın çığlığı: Misya Sanat Grubu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir