Artan maliyetler esnafı küçülmeye itti

Haberi sosyal medyada paylaşın!

Susurluklu tuhafiyeci Ziya Tuncer, artan maliyetlerden dolayı işletmesinde küçülmeye gittiğini belirtti.

1961 yılında Susurluk Belediyesi’nin dükkânlarından birinde tuhafiye dükkânını açan Ziya Tuncer, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrasında doktorunun tavsiyesi üzerine çalışmaya devam ettiğini söyledi. 61 yıldır Susurluk’ta esnaflık yapan Tuncer, “2 kez anjiyo oldum. Sağlık sorunlarım ve artan maliyetler nedeniyle dükkânı kapattık. Buradaki dükkânı ise ardiye olarak tuttuk. Fakat ardiye olarak tuttuğumuzda müşteriler buraya da geldi. Biz de 2015 senesinden bu yana 7 senedir burada devam ediyoruz. Doktorum beni çalışmam tembihledi. Ama işler pek iç açıcı değil. Şu anda yüksek fiyatlara erişemiyoruz.” dedi.

ÜRETİM BİTTİ HAZIRCILIK BAŞLADI

Susurluk’ta bulunan 62 terzi dükkânından yalnızca 3-4 tanesinin halen çalışmakta olduğunu belirten Tuncer, “Bizim burada 62 tane terzi vardı. Hepsi kumaştan elbise dikiyordu. Pantolon dikebiliyordu. Şu anda elbise diken terzi sayısı 3-4 taneyi geçmez. Bunların hepsi bitti. Şu anda terzilerin çoğu hazıra başladı.” dedi. Pandemi sonrasında eski işlerin olmadığını, günde birkaç satış ile dükkânı kapattığını söyleyen Tuncer, “Günde bir ya da 2 müşteri geliyor. Bazen hiç gelmediği de oluyor. Eski işlerimiz yok.” diye konuştu.

“ESKİDEN KADIN KIYAFET ÇEŞİDİNİN HEPSİ MEVCUTTU”

Tuncer, ekonominin kötü olması sebebiyle işletmede küçülmeye gittiğini ise şu sözlerle aktardı:
“Benim yerim eskiden Halk Bankası’nın olduğu yerdeydi. O zamanlar kadın kıyafet çeşitlerinin hepsi mevcuttu. Bir kadın geldiği zaman bluz, jean, fular, tamamıyla bizde bulunuyordu. Hepsinin kumaşı kaliteliydi. Ama ekonominin kötü olmaması yüzünden insanlar alışveriş yapamıyor. Yaptığı alışverişi de internetten yapıyor. Biz de bu sebepten dolayı konfeksiyonculuğa döndük.”

“OYSAKİ İNTERNETTEN DAHA UCUZ SATIYORUZ”

İnternet alışverişinin yerel esnafı olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Tuncer, “İnternet şubeleri kazanıyor. İnsanların alışkanlıkları değişti.” dedi. Artık insanlar dokunmadan görmeden alışverişe yöneldiğini belirten Tuncer “İnternetten 5 adet çorap istiyorsun. Telefon ediyorsun ve hemen geliyor. İnternette bazı malların fiyatları aynı ürünü satmamıza rağmen bizden daha yüksek oluyor. Oysaki biz internetten daha ucuz satıyoruz. Müşteri bunu bizim dükkânımıza gelmediği için evden direkt sipariş verdiği için bilemiyor.” şeklinde konuştu.

Haber: Belit PEKTEZEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir