Konya’daki hayvan barınağında yaşanan vahşeti protesto eden Bandırmalı hayvanseverler “Hayvan hakları anayasa ile güvence altına alınmalıdır.” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağında çalışan görevlinin, barınaktaki bir köpeğe işkence yaparak katlettiği görüntüler tüm Türkiye’de tepkilere neden oldu. Bandırma Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği ve Bandırma Kent Konseyi yaşanan hayvan katliamlarını protesto ederek açıklamada bulundu.
Basın açıklamasını yapan Bandırma Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Ayşegül Bilgen” Bizler Bandırma Sokak hayvanları koruma ve yaşatma derneği ve hayvanseverler olarak hiçbir canlıyı birbirinden ayırt etmeyen insan ve hayvan da aynı yaşam hakkına sahiptir diyen ve dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin hayvanlara ayrı bir statü tanıdığını gördükçe sevinen bireyleriz. Fakat, ülkemizde hayvanlara karşı yaşanan bu vicdansız ve adaletsiz düzenin devam etmesini kabul etmiyor ve üzülüyoruz. “ Sokaklarda köpek olmaz barınaklara konsun” söylemi ile başlayan ve belediyelerin kanuna aykırı bir biçimde sokak hayvanlarını toplayarak barınaklara doldurmaya çalışması ile devam eden bu süreç, Konya barınağında yaşanan vahim olay gibi vahşetlerin önünü açmıştır. Tüm hayvanların haklarının savunucusu olarak, geçtiğimiz günlerde izlediğimiz bu vahşet görüntülerinin akıl dışı boyutları karşısında yapılması gerekenleri tüm Türkiye’ye usanmadan bir kez daha duyurmak istiyoruz. Can dostlarımızı katleden katillerin bir sonraki hedefinin de insan olacağını burdan tekrar vurguluyoruz.” dedi.
“YASALAR HALA CANIMIZI KORUMAYA YETMİYOR”
Açıklamalarında 2022 yılında Türkiye’de köpek zehirlenmeleri , hayvan tecavüzleri ve görevli kurumlar eliyle işlenen hayvan cinayetlerine değinen Bilgen şu şekilde konuştu:
Aşılanıp kısırlaştırarak sokağa geri salınması gereken sokak canlarımızı 5199 sayılı hayvanları koruma kanununu çiğneyerek, kısırlaştırma yapmadan doğal yaşam alanları sokaklardan kopararak barınağa hapsetmek ve barınaklarda onları ölüme terk etmek, şuanda yaşadığımız vahşetin boyutunu gelecekte ikiye katlayacaktır. Belediyelerin görevi Güçten düşmüş, yaralı, tedaviye ihtiyacı olan sokak canlarını tedavilerini yapmak, aşılamak, kısırlaştırmak ve kısırlaştırdıktan sonra alındıkları yere bırakmaktır.
Yüzlerce hayvanı toplayarak bir alana tıkarak hepsinin bakımlarını ve sağlıklı koşullarda barınmalarını sağlamak mümkün değildir. Zaten bunun sonuçları Konya, Mamak gibi birçok barınakta çok acı bir şekilde yaşandı yaşanmaya da devam ediyor. Biz hayvan severler bu sahnelere çok şahit olduk, defalarca anlatmaya çalıştık, her seferinde vurguladık, mücadele ettik ama ne zaman ki sıraya dizilmiş vahşi bir şekilde katledilen ve katledilmeyi bekleyen o masumların görüntüleri sosyal medya aracılığı ile gündem oldu. İşte o zaman binlerce masum hayvanın acı çığlıklarından haberdar olarak toplumsal tepki ortaya konuldu. Maalesef yasalar halen bu canlarımızı korumaya yetmiyor. Bu nedenle Hayvanlara karşı işlenen suçlar caydırıcı ve önleyici nitelikte hapis cezası yaptırımına tabi tutulmalı ve para cezasına çevrilmeyecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca hayvan hakları evrensel bildirgesine taraf olan Türkiye cumhuriyeti hükümeti bildirgeye uyumlu yasaları düzenleyerek acilen uygulamalıdır Hayvan Hakları Anayasal güvence ile teminat altına alınmalıdır.
“GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMADIR”
Bilgen açıklamasına şu şekilde devam etti: “Bu insan yoksunları birde devletin kurumlarında çalıştırılıyor üzerine bir de maaş ödeniyor. Bu sebeple bunun defalarca altını çiziyoruz barınaklarda liyakat esaslı hayvansever personeller istihdam edilmelidir. Devamında bu gibi durumların önüne geçilebilmesi için hayvanseverlere, derneklere kapılarını kapatan il ve ilçe belediyelerine ve barınak personellerine ilişkin ağır cezai yaptırımlar getirilmeli, denetim koşulları yeniden düzenlenmeli, 7/24 kamera sistemi kurulmalı herkes tarafından izlenmeli diye düşünüyoruz. Yaşadığımız elim olayların şiddeti gün geçtikçe artmakta ve her yeni vakada ortaya çıkan liyakatsız düzenin getirdiği vahşet görüntülerinin yenilerini tekrar izlememek için; öncelikli olarak bu düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Bizler o barınaklarda hayvanlarımızın ne şekilde bakıldıklarını, hangi muameleye maruz kaldıklarını görmek bilmek istiyoruz. Kapalı kapılar ardında her şey olması muhtemeldir. Belediyeler barınaklarını örnek barınak diye adlandırılmak istiyorlarsa öncelikle şeffaflık ilkesini benimsemelidirler.”